Intervju med Jarle «DJarle» Espeland

I forbindelse med et studentradioprosjekt i faget IND416, kom PR-ansvarlig i kontakt med Jarle Espeland, som var programleder i musikkprogrammet «Digital Sound FM». Han fullførte sin mastergrad i indøk i 2010, og er i dag service-prosjektingeniør hos NOV i Arendal. Han er ennå bosatt i Grimstad, og opptrer som DJ-en «DJarle» på blant annet Bluebox. Artikkelen nedenfor ble først publisert i studentavisa Unikum i desember 2015.

DSC_3180 (liten)Alder: 30
Yrke: Sivilingeniør
Yrkestittel: Service-prosjektingeniør for warehouse (lager)
Arbeidssted: NOV APL, Vindholmen i Arendal

Studium: Bachelor i mekatronikk og master i indøk
Aktivitet i studietida: Programleder i Studentradioen i Grimstad fra 2008 til 2010

Hobby: DJ-ing, musikkproduksjon og samler på spillkonsoller og konsollspill
Sivilstatus: Singel

 

Fortell om hvordan du fikk deg jobb.

Jeg studerte bachelor i mekatronikk og master i indøk, og da jeg var ferdig med indøken i 2010, så var det utrolig lite jobber å få. Jeg søkte sikkert 50 jobber uten å få noe intervju en gang. Men så var jeg på Karrieredagen og kom over Trainee Sør, som sa «Legg inn en søknad. Du har ikke noe å tape på det.». Da tenkte jeg at jeg skulle gjøre det, så etter mye om og men fikk jeg en av de seks plassene som var der. Jeg tror det var 90 søkere, så ingeniører var attraktive den gangen og det er de sikkert og i dag, selv om jobbmarkedet er som det er. Men en ingeniør er jo som en potet: den kan brukes hvor som helst, så det er noe med det.

Trainee Sør er jo sånn at du får seks måneder i tre forskjellige bedrifter. To av dem er enten private, eller så er to av dem offentlige, så du får prøvd deg både offentlig og privat. Den første offentlige bedriften jeg var på, var jo UiA, og var med på å bygge opp Mediesenteret. Det var jo morsomt: Jeg fikk ikke gått på det nye universitetet, men jeg fikk være med å jobbe der, den høsten høsten det var oppe. Videre bar det til APL, der jeg jobber i dag. Der fikk jeg jobb etterpå, men jeg var innom Otera i periode 3 før det ble APL i Arendal. APL er jo kjøpt opp av NOV.

Fordi jeg kom ut i arbeid, var det for vanskelig å følge opp Studentradioen, men jeg er jo fremdeles på Bluebox og spiller som DJ når de ønsker å ha meg der. Jeg har jo ennå en liten connection, for jeg synes ennå det er gøy å være sammen med studenter. Jeg føler meg som en student ennå.

Hvor får du ellers DJ-oppdrag?

Fram til i desember spilte jeg mye på Nr. 4 i Grimstad. Jeg var med å starte opp Pir6, men det er jo nedlagt nå. Det var studentsted i Kristiansand i tillegg til Østsia. Spilte mye der og. Så har det blitt mindre og mindre av det og, så nå har det blitt produksjon og sånn som egentlig har blitt fokus. Hadde nylig et DJ-sett på NRK P3 på P3-Ruben, der jeg ble kåra til ukens DJ. Det er mye greiere, så slipper en å stå til klokka to-halv tre på natta. Jeg begynner å bli gammel.

Hva slags type musikk mikser du sammen?

Bluebox 066 (liten)Det er det samme som jeg kjørte i «Digital Sound FM» [på studentradioen]. Det er stort sett house der går i. På P3 hadde jeg trance, faktisk. Rett og slett! Og det var det de sa og: den musikken må en få litt tilbake igjen. Det var jo mye på 90-tallet. Så derfor fikk jeg spille der, og ideelt sett vil jeg spille trance, men det er jo ikke så veldig in lenger.

 

Du er jo også ingeniør. Hva gjør du i den jobben?

Akkurat nå holder jeg på å bygge opp et lager til dem [NOV]. Lageret prøver vi å organisere og systematisere enda bedre enn det er fra før. Lageret er på Vindholmen, rett før du kommer til Tromøya.

Ut ifra utdanninga synes jeg det er kjempe-interessant, for indøken går jo på logistikk, verdikjeder og alt sånn. Så jeg føler at jeg får brukt mye av det jeg har lært i den jobben jeg har, så jeg er veldig glad for den stillinga.

Tittelen min er egentlig service-prosjektingeniør, men jeg jobber mest med internprosjekter, men jeg synes er veldig ålreit. Jeg er ikke den som er så reiseglad. Det er gøy å reise og, men ikke heile tida. Så synes det er greit å gjøre internprosjekter for å forbedre effektivitet. Det er behov for oss og, heldigvis. En ingeniør er jo potet, og med indøk, så blir du i hvert fall potet, for da kan du jo gjøre nesten hva som helst.

I Trainee Sør jobba jeg som sagt med det å bygge opp Mediesenteret og vi dreiv og filma. Vi hadde en film der vi filma hun der Christine Koht. Det var jo en opplevelse. Ingen dag var jo lik i hvert fall der da. Vi filma andre ting. Vi hadde Karrieredag, og det var filming der og. Vi hadde service med å hjelpe folk med banale ting som å få på en projektor for forelesning. Det var alt mulig.

Jeg tenkte først at jeg aldri skulle jobbe for APL, for da måtte jeg reise mye, tenkte jeg. Men da jeg var innom APL i Trainee Sør-perioden, fikk jeg et helt anna syn på det å være i en oljebedrift. Det var utrolig mye mer interessant enn det jeg hadde forestilt meg, og det er mye av grunnen til at jeg valgte den jobben da jeg var ferdig. Jeg kan jo anbefale Trainee Sør og. Der får en prøvd seg.

Fortell om tida di i Studentradioen i Grimstad (som eksisterte fra 2008 til 2010).

Jeg hadde et radioprogram som hette «Digital Sound FM», der det var mest fokus på house, trance, dance og elektronisk musikk. Det gikk fra 8 til 10 på kvelden på tirsdager. Dette var kremtid for lyttere som drev på med kalkulus og studerte. Dette var utenom tv-programmene og helgefestinga. Det var vel 20-30 stykk som lytta. Det er en start. Jeg holdt på med det i to år. Jeg synes vi hadde ganske jevne lyttertall, og er egentlig ganske fornøyd med å holde på folka, selv om det kanskje ikke var P3-lyttertall.Ekspertfestivalen (liten)

Hvem var med på å lage programmet ditt?

Det laga jeg sjøl, faktisk. Helt aleine. Laga det hjemme her i stua. Jeg spilte inn på forhånd og la det på playlisten til radioen. Jeg hadde en konkurrent som het PIGG. Det var metall, og samme type program som jeg hadde, men det var tre stykk som satt i studio og hadde live-sending da. De hadde og cirka samme lyttertall som meg, og det var litt sånn head-to-head hvem som vant hver uke.

Hvordan målte dere lyttertallene?

Du kunne se alle som streama da, og vi hadde jo ikke FM-bånd i Grimstad. Det hadde de i Kristiansand den gangen.

Kan du fortelle litt om de andre som var med i Studentradioen i Grimstad?

En som heter Lars hadde et radioprogram om jazz, sikkert inspirert av Kristian Valen og jazzhjørnet, så det var litt på kornet der. Han sleit litt med lyttertallene, så jazz var tydeligvis ikke det studenter hører på.

Det var en visjon vi hadde da vi laga Studentradioen at vi ikke bare skulle ha med populærmusikken, men mer av det som du ikke får på NRK P3 og mP3, men kanskje ikke sært, for å ha en litt anna musikkprofil. Men vi hadde og andre program som var med nyheter. Men det er jo veldig tungt å program hver på sånne ting som nyhetssendinger, så jeg vet ikke om det gikk mer enn det første året. Det var mye av det i studiestarten og så dabba det av.

Hver nyhetssending varte i 20-30 minutter og var om «Hva skjer på UiA og denne uka her?», bare heilt sånn agurknytt. Det om UiA og studentmiljøet, altså studentforeninger og det som er aktuelt for en student og vite om. Egentlig innholdsmessig, så var det ganske bra. Utfordringa er jo å styre studenter inn på Studentradioen.

Litt av feilen vi gjorde var da vi hadde vi hadde holdt på i to år, så flytta en jo til et nytt universitet. Da måtte vi jo på en måte flytte radioen, og da kom det bare nye folk. Alle de gamle var ferdige. Det var ingen som kunne være med i overlappingsperioden, og da døde det litt ut.

Tekst: Targeir Attestog
Foto: Privat

PAGE TOP